Als wereldspeler is de Haven van Antwerpen altijd op zoek naar vernieuwing en innovatie, en dat is voor het gebruik van GIS niet anders.
De wens
De diensten die de Haven van Antwerpen verleent zijn talrijk en gevarieerd. Of het nu gaat over het beheren van concessies, het onderhouden van kaaimuren of het slepen van vrachtschepen, telkens spelen geografische informatiesystemen (GIS) de hoofdrol als visueel ankerpunt. Als wereldspeler is de Haven van Antwerpen altijd op zoek naar vernieuwing en innovatie, en dat is voor het gebruik van GIS niet anders. βHet future-proof maken van de GIS toepassingenβ, dat is de uitdaging die we samen met hen zijn aangegaan.
Geo Solutions in actie
In eerste instantie maakten we een uitgebreid beeld van wat GIS binnen de Haven van Antwerpen concreet inhoudt, en dat deden we door het gehele GIS-landschap in kaart te brengen, bijbehorende bedrijfsprocessen te modelleren en te spreken met dataleveranciers en eindgebruikers. In verdere gesprekken met stakeholders werden vervolgens doelstellingen vastgelegd; het GIS van de toekomst kreeg vorm. Onderdeel daarvan is dat ingezet wordt op zelfredzaamheid: gebruikers moeten niet enkel hun data kunnen raadplegen, maar ook zelf kunnen beheren.
Gezien de rol van GIS binnen de haven, is feilloos informatie uitwisselen met asset managementsystemen of rapportage applicaties een must. Als team moet de GIS-afdeling niet de data, maar de gebruikers ervan centraal stellen. DΓ‘t is waar we naartoe willen.
De waarde
De opdracht resulteerde reeds in een aantal nieuwe GIS-applicaties. Zo zijn verschillende afdelingen ondertussen in staat om zelf hun ruimtelijke data te beheren. Integraties met asset managementsystemen en Power BI zijn niet langer toekomstmuziek, maar behoren tot de norm. De backlog van de GIS-helpdesk is op zβn laagst. Het GIS-departement van de Haven van Antwerpen is goed voorbereid op de uitdagingen van de toekomst.