Jouw partner om locatiedata slim in te zetten

Hexagon Live: Over Digital Twins en bruggen bouwen

Tekst: Bert Cerpentier

Dinsdag 1 oktober 2024 ging de geschiedenisboeken in als de start van de eerste editie van Hexagon LIVE Brussels. Een tweedaags event waarop Hexagon, haar partners en hun klanten met trots hun geo-gerelateerde oplossingen voorstellen aan het bredere publiek. Het Maison de la Poste op de site van Tour & Taxis vormde het prachtige decor voor inspirerende keynotes, paneldiscussies, boeiende presentaties en aangename netwerkmomenten met lokale en internationale deelnemers.

Tracks

De verschillende presentaties werden onderverdeeld in vijf verschillende tracks: Defence & Security, Public Safety, Infrastructure, 3D Digital Twins en Transportation. Dit geeft ook meteen de diversiteit van oplossingen weer die Hexagon momenteel in haar portofolio aan te bieden heeft. Van meetoplossingen voor de bouwsector tot high-end scan-, lidar- of fotogrammetrische meetsystemen. Aangevuld met cloudoplossingen voor het samenwerken rond en consumeren van diverse geo-data. Tussen de sessies door was de mogelijkheid voorzien om al deze verschillende oplossingen meer in detail te bekijken en te bespreken in een speciaal daarvoor opgezette demoruimte.

Hoe klaar is de markt?

Kiezen is natuurlijk altijd een beetje verliezen. Digital twins zitten in de lift. De persoonlijke focus voor deze twee dagen gaat dan ook vooral in die richting. Wat is de verhouding tussen wat technologische leveranciers zoals Hexagon aanbieden en hoe de markt deze implementeert? Zijn de cases die we op social media voorbij zien komen een goede representatie van de markt of staan we nog lang niet zo ver?

Dat de technologische mogelijkheden er zijn is zeker geen openstaande vraag meer. Het is dan ook interessant om te zien hoe deze worden ingezet in onze continu evoluerende wereld. Het inzichtelijk maken van analyses en voorspellingen van overstromingsgevaar op 3D-modellen is daar een mooie toepassing van, en kunnen zeker een belangrijke plaats innemen in het digital twin-verhaal. 

Extra focus op Digital Twins

Ook met producten zoals Smart Site zet Hexagon de trend verder om hun klanten de nodige tooling ter beschikking te stellen voor het efficiΓ«nt opmaken en onderhouden van digital twins. De boeiende uiteenzetting van BASF over hoe zij deze oplossing gebruiken voor het optimaliseren van de exploitatie van hun sites in BelgiΓ« en Zhanjiang, maakte ook meteen duidelijk dat het niet uitsluitend om de technologie gaat. Naast het opzetten en configureren van de nodige systemen, het maken van afspraken binnen de organisatie, is het zeker zo belangrijk om ervoor te zorgen dat deze afspraken gekend zijn en nageleefd worden doorheen de hele levenscyclus van je assets. Deze inspanningen zijn noodzakelijk voor het slagen van een dergelijk project. Het change management en de nazorg die gepaard gaan met dit soort initiatieven wordt nog te vaak onderschat.

Bruggenbouwers

Deze boodschap sloot dan ook perfect aan bij de keynote van onze CEO Rombout Verwimp. Als Geo Solutions focussen we niet alleen op de technologische mogelijkheden, maar ondersteunen we onze klanten bij het ruimere plaatje. Bruggenbouwers die ervoor zorgen dat geo-data nog beter ingezet kan worden door samenwerking binnen de organisatie en tussen organisaties te faciliteren. Onderbouwd met de nodige technische expertise, maar met een open blik en een bewustzijn dat alleen door samen te werken projecten tot een succesvol einde gebracht kunnen worden.

Benieuwd hoe je jouw locatiedata slim kan inzetten?

Jouw project bespreken?
Neem contact op!