Slimme steden in België: dit staat ons te wachten

Slimme steden in België: dit staat ons te wachten

Een stad beheren is geen sinecure: je kan immers niet overal zijn en er zijn zoveel factoren om in rekening te brengen als je de buurten levend wil houden: verkeer, evenementen, veiligheid, natuurbeleid. Hoe kan je zoiets slimmer aanpakken?

Enter: de slimme stad, oftewel Smart City. Een netwerk van verschillende sensoren verbindt het bestuur met de reële situatie zodat ze betere beslissingen kunnen nemen. Luchtfilters meaten het vuil, terwijl camera’s de files in kaart brengen en microfoons luisteren naar geluidsoverlast. Slimme dashboards vatten de informatie netjes samen en communiceren real time naar het bestuur zodat ze snel en efficiënt beslissingen kunnen nemen.

Flinke leerlingen

De primus van de klas op het vlak van smart cities wereldwijd is Singapore. Zij deinzen er niet voor terug om een Smart Nation te worden en daar hebben ze best wat budget voor veil. Nationaal is Antwerpen een voorloper. Daar slaan de stad Antwerpen, de Vlaamse overheid en IMEC de handen in elkaar om een Living Lab te maken: samen experimenteren met slimme technologieën die kunnen bijdragen tot een aangenamer en duurzaam stadsleven.

Privacy and the Smart City: wanneer wordt de utopie een dystopie?

Big Brother krijgt meer en meer trucjes, zou je dan denken. Waar ligt de balans tussen “meer weten over de stad” en het bewaren van de privacy van haar bewoners? Zo plant China bijvoorbeeld om een “sociaal kredietsysteem” in te voeren waarin ze haar bewoners voortdurend in de gaten houdt. Ben je sociaal wenselijk, krijg je meer rechten zoals een betere lening. Ben je een bengel, wordt je sociaal gestraft. Waar ligt de grens tussen de stad beter maken en haar bewoners teveel willen controleren?

Toekomstmuziek, nu al te horen.

Smart cities zijn niet langer toekomstmuziek, maar een feit. En ze groeien snel. Om het leven in de stad nog te verbeteren, werken steden samen met onder andere big data experts, ontwikkelaars en consultants om meer inzichten te verwerven in het reilen en zeilen van hun stad. Zo komen er meer en meer oplossingen voor de uitdagingen die een stad (of land) moet aangaan.

Waar gaan we naartoe?

De laatste jaren boomt de hoeveelheid data die beschikbaar zijn door sensoren, beelden, geluidsopnamen,… Deze data worden meer en meer gebruikt voor het afleiden van patronen, voor preventiedoeleinden, voor efficient stadsbeleid enz… In de toekomst zal dit hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar toenemen en ten goede kunnen worden gebruikt in de strijd tegen vervuiling, veiligheid, file-leed, criminaliteit, enzovoort.

Smaakt naar meer?

Het smart cityconcept stopt niet bij sensoren in de grootstad. Elk bedrijf heeft baat bij deze manier van denken. Geo Solution hielp zo bijvoorbeeld Alstom om de locatie van hun treinstellen op te volgen (track and trace) in het productieproces en bedrijven om efficiënt te evacueren wanneer het noodlot zou toeslaan en er bijvoorbeeld een ontploffing of lek ontstaat, rekening houdend met de huidige windrichting en snelheid.