Fluvius weet waar de lamp brandt

Wanneer slim assetbeheer een must is.

null

Kabels, leidingen, cabines, straatverlichting, fibre to the home ... de infrastructuur van distributienetbeheerder Fluvius is onnoemelijk groot. Hoe zorg je ervoor dat al de verschillende systemen en toepassingen die deze assets in kaart brengen en die het hele proces rond assetbeheer ondersteunen duurzaam zijn naar de toekomst toe, zonder wildgroei van technologieën, functionaliteiten of dataformaten?

Uitdaging

Fluvius is al jaren bezig met geo-lokalisatie en maakt daarbij gretig gebruik van GIS-informatie. Maar een decentrale aanpak leidde in het verleden tot een veelheid van GIS-applicaties, gebouwd op verschillende platformen en met verschillende technologieën. Om dit probleem aan te pakken, moeten de IT systemen voor asset management voldoen aan de strategische doelstellingen die Fluvius nastreeft.

Bovendien vloeit Eandis samen met Infrax, tot Fluvius. De applicaties van Infrax moeten geïntegreerd worden met deze van Eandis: duidelijke richtlijnen over architectuur, uniformisatie en andere processen zijn hierbij een must.

Oplossing

We analyseerden het landschap van toepassingen, luisterden naar de noden en doelstellingen van Fluvius, en werkten, samen met Eandis en Infrax, een roadmap uit naar een modern GIS- en assetbeheersysteem gebaseerd op standaard oplossingen.

Onze consultants geven ondersteuning aan het Fluvius team dat de richtlijnen over architectuur en uniformisatie opstelt. De applicatie architect is verantwoordelijk voor het uitwerken en beoordelen van IT oplossingen, met aandacht voor complexiteit, integratie en standaardisatie. Een repository van het applicatielandschap wordt gevormd waarbij structuur, interfaces, integraties, functionaliteiten, technologie, data formaten en gegevensuitwisseling in kaart worden gebracht aan de hand van duidelijke en handige schema’s. De modellering van applicaties en integraties gebeurt in Sparx Enterprise Architect.

Resultaat

De beslissingen en scenario’s worden organisatiebreed gecommuniceerd en doorgegeven aan de partners die de Fluvius applicaties maken en beheren. Zo worden over de gehele organisatie en over alle toepassingen dezelfde processen, technieken en architectuur gehanteerd, wat een enorm voordeel naar de toekomst oplevert.

Fact sheet

null

Voorbeeld van hoe verschillende systemen met elkaar gelinkt kunnen zijn, en hoe dit visueel kan voorgesteld worden.

profile Joeri
Joeri Vandeperre
Account Manager joeri.vandeperre@geosolutions.be

Doet uw bedrijf al écht aan slim asset beheer? Twijfel niet om me te contacteren en de volgende stap te zetten.