Total doet aan slim risicobeheer

Bij een raffinaderij komt heel wat risico kijken, je werkt immers met gevaarlijke producten. Gelukkig zorgen strikte processen ervoor dat er maar zeer zelden iets fout loopt. Maar wat wanneer het noodlot toeslaat? Total wou op alles voorbereid zijn.

Uitdaging

Voor de veiligheid van de werknemers en omwonenden wilt Total op het ergste voorbereid zijn. Een tool moet snel de risicozones kunnen definieren indien er, desondanks de grote veiligheidsmaatregelen, toch een ongeval zou gebeuren. Deze risicozones dienen als basis voor evacuatieprocedures.

Oplossing

De raffinaderij en omgeving worden opgenomen in een geospatiale analyse. Aan de hand van een aantal parameters berekent een algoritme welke zones welke risico’s hebben, in het geval het noodlot toeslaat. De parameters die worden ingegeven zijn onder andere type gas, windrichting, windsnelheid en een aantal andere datalagen zoals bevolkingsgegevens, gebouwen en andere assets die kunnen worden geïmpacteerd.

De risicoanalyse deelt de regio op in verschillende risicozones. Voor elke zone gelden bepaalde evacuatiemaatregelen.

Resultaat

Bij een ongeval weet Total snel welke zones moeten geëvacueerd worden en welke evacuatiemaatregelen nodig zijn. Zowel management als werknemers zijn nu dus nòg veiliger.

 

Dit project is bovendien een mooi voorbeeld van het succesvol uitvoeren van een project vanop afstand. De raffinaderij is immers gesitueerd in Frankrijk terwijl de analyses en ontwikkeling gebeuren in België.

Wenst u zelf aan risicobeperking te doen in uw onderneming? Twijfel niet om me te contacteren.