Geopunt: GIS data tot in de puntjes verzorgt

Geopunt is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie voor overheidsinstanties, burgers, organisaties en bedrijven. Het portaal biedt een ruim aanbod aan data, diensten en toepassingen. De geografische data en hun metadata zijn afkomstig van verschillende instanties en dienen dus uniform en van een geverifieerde hoge kwaliteit te zijn. Bovendien wilt Geopunt weten welke nieuwe functionaliteiten de gebruikers wensen en waar verbeteringen mogelijk zijn. Onze GIS en business consultants ondersteunen Geopunt in al deze aspecten.

Aangezien de beheerders van geodata allerhande instanties zijn, is het cruciaal dat goede afspraken worden gemaakt betreffende uniformiteit en kwaliteit.

Uitdaging

Het team “datapublicatie” van Informatie Vlaanderen brengt digitale geografische informatie die beheerd wordt door andere organisaties naar de klant. Ze verwerken geodata van onder andere VLM (Vlaamse Landmaatschappij), VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) en VMM (Vlaamse Milieumaatschappij). Aangezien de beheerders van deze informatie allerhande instanties zijn, is het cruciaal dat goede afspraken worden gemaakt betreffende uniforme, gestandaardiseerde en kwaliteitsvolle data.

Eén van de distributiekanalen van deze geografische informatie is Geopunt. Geopunt heeft een handige GIS viewer, gemaakt voor niet-GIS experten. Bovendien is er een metadata catalogus, verscheidene applicaties en een downloadtoepassing. De noden van de diverse gebruikers dienen afgetoetst te worden.

Oplossing

Geo Solutions geeft ondersteuning voor het updaten van (al dan niet) externe bronnen. Zo worden bepaalde processen zoals de aanlevering geüniformiseerd en geautomatiseerd door het gebruik van een standaard datamodel. Onze GIS consultants zijn tevens betrokken bij de generieke kwaliteitscontrole van het Grootschalig Referentie Bestand (GRB). Bovendien helpen onze business consultants in het bepalen van de noden van de duizenden Geopunt gebruikers. Dit alles in het kader van een toegankelijk en gebruiksvriendelijk platform, met duurzame, kwaliteitsvolle en gebruiksgerichte dataproducten.

Geopunt website
Benieuwd welke data we door de kracht van locatie in uw bedrijf kunnen ontsluiten? Twijfel niet om me te contacteren.