De hitteverklikker houdt je hoofd koel

Hoe kan technologie helpen om sneller en gerichter te communiceren over hitte in de stad aan de meest kwetsbare groepen in een wijk?

Geo Solutions realiseert in samenwerking met ASZ en Digipolis het platform ‘Hitteverklikker’. Een toepassing met als doel om de oudere bevolkingsgroep, hun mantelzorgers en verpleegkundigen te informeren over de huidige temperatuur en die van de komende dagen, in geval van een (mogelijke) hittegolf aangezien de impact van zo’n warmte op de oudere bevolkingsgroep groot is.” Voor Geo Solutions is locatiedata in de “slimme stad van morgen” een belangrijk aspect in het ‘to the point’ aanleveren van de juiste informatie aan het betreffende publiek.

Oplossing

De nodige data om de gebruikers te informeren over de actuele en toekomstige hitte wordt gevisualiseerd in een Web toepassing:

  • Actuele klimaatvoorspellingen van de Vlaamse Instelling voor Technologische Ontwikkeling (VITO)
  • Metingen door slimme sensoren van imec in de Antwerp Smart Zone (de Sint-Andrieswijk)
  • Een interactieve kaart waarin alle plekken getoond worden die belangrijk zijn tijdens warme periodes. Deze kaartfunctionaliteit wordt aangeboden door de Geo Solutions Kompas-lib.
  • Een trigger mechanisme dat SMS’en of Mails verstuurd, gebruik maken van de ACPaaS engines van Digipolis.

Resultaat

Een responsive Web toepassing die de volgende informatie biedt aan de gebruikers:

  • De actueel gemeten temperatuur in de Antwerp Smart Zone
    De lokale temperatuurvoorspelling voor de komende 5 dagen en
  • Het hittestress-niveau. Dat niveau hangt af van de gevoelstemperatuur (de gemeten temperatuur plus directe zonnestraling, luchtvochtigheid, wind, …). Die bepaalt hoe men de warmte ervaart.
  • Een hittewaarschuwing wanneer één van de officiële drempelwaarden voor hitte wordt overschreden. Dan krijgt het testpubliek tips toegespitst op het moment van de dag.

 

Verder geeft de Hitteverklikker een interactieve kaart aan waarop alle plekken staan aangeduid die belangrijk zijn tijdens warme periodes: drinkwaterkraantjes, medische posten, huisdokters, ziekenhuizen en apothekers, maar ook koele buiten- en binnenplekken op wandelafstand.

Interesse in het samenvoegen van databronnen op basis van locatie? Ik toon u graag wat we voor u kunnen doen.