Alstom op het juiste spoor

Bij het bouwen van een openbare transportoplossing zoals een trein of tram komt heel wat kijken op een serieuze fabrieksoppervlakte. Hoe monitor je alle assets tijdens het productieproces?

Uitdaging

In de grote fabriek is het moeilijk te na te gaan in welke fabriekshal welke treinen zich bevinden, hoe lang ze er staan, waar ze naartoe gaan en in welk stadium van het productieproces ze zitten. Deze informatie is nochtans cruciaal voor optimalisatie van de productie workflow. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld wachtrijen zijn in de loods waar bepaalde elektronica wordt toegevoegd, terwijl de verfruimte leeg staat.

Oplossing

In samenwerking met Suivo, een ander dochterbedrijf van Geo Square, wordt een systeem opgezet voor de opvolging van treinlocaties. De sensoren die hiervoor gebruikt worden zijn door Suivo op maat ontwikkeld.

In de verschillende hallen van de fabriek worden bluetooth bakens gehangen. De treinen zelf bevatten een tracker. Wanneer een trein wordt verplaatst registreren deze trackers beweging. Op het einde van de beweging wordt gedetecteerd welke bluetooth baken het dichtsbij is. Zo kan worden afgeleid in welke hal de trein zich bevindt. Wanneer een trein zich buiten de fabriekshallen begeeft, wordt overgeschakeld op GPS signaal.

Resultaat

De informatie van deze sensoren wordt doorgegeven aan een op maat ontworpen applicatie. In een handig overzicht kan per trein een kaart en tabel worden opgeroepen. Aan de hand van een zoek en filter functie kan een bepaalde asset worden geselecteerd en kan de tracking historie opgevraagd worden. Zo weten we wanneer en in welke fabriekshal welke treinen staan en waar eventuele knelpunten zich bevinden. Belangrijke informatie voor het verbeteren van de productieflow.

Een configuratie module werd bovendien toegevoegd aan de applicatie om een tracker te kunnen koppelen aan een nieuwe trein. Zo kunnen de trackers makkelijk worden herbruikt.

Wil u ook aan slim assetbeheer doen? Twijfel niet om me te contacteren.