Expertise in de spotlight: ons IT team

Expertise in de spotlight: ons IT team

Bart Saelen is solution architect en teamcoördinator IT services bij Geo Solutions.

 

Passie voor IT & Locatie

 

Ik was al vroeg geïnteresseerd in alles wat met computers te maken heeft. Mijn vader was zowel professioneel als in zijn vrije tijd veel met IT bezig, die passie werd er dus een beetje met de paplepel ingegeven. Ik herinner me nog dat ik een Nintendo wou, maar in de plaats een afgedankte Commodore 64 kreeg. Die hebben we dan zelf omgebouwd tot gamecomputer en toen is de IT-vonk helemaal overgeslagen.

Later, in mijn tienerjaren, bouwde ik dan mijn eerste websites voor de Chiro, mijn school en een lokale vereniging. En begon ik ook complexere zaken te programmeren, zoals een voorraad beheersysteem voor het bedrijf waar ik vakantiewerk deed.

Waarom met locatie bezig zijn? Waar iets zich bevindt, dat heeft mij altijd gefascineerd. Ik kon als kind uren door een atlas bladeren, waarbij ik mij probeerde voor te stellen hoe een verre locatie er in het echt zou uitzien. Later bij de leiding van de Chiro was ik ook verantwoordelijk voor onze collectie stafkaarten.
Na mijn IT-opleiding ben ik begonnen als applicatieontwikkelaar voor een brede waaier aan klanten van KMO tot multinational in uiteenlopende sectoren: e-commerce, life sciences en verschillende overheidsdiensten.

Bij een van die overheidsdiensten ben ik dan voor de eerste keer in aanraking gekomen met een GIS-project en ik was direct geïntrigeerd. Dus toen ik een aantal jaren later een nieuwe uitdaging zocht ben ik zo bij Geo Solutions terecht gekomen.

 

Het IT services team

 

Sinds april 2019 heb ik de leiding over ons nieuw opgerichte IT Services team. In dit team bundelen we onze expertise rond applicaties ontwikkeling en IT-operations, we zijn eigenlijk een Geo/GIS/locatie – DevOps team. We kunnen klanten ondersteunen in de volledige life cycle van een software applicatie, van ontwerp over ontwikkeling tot monitoring en onderhoud.

Ons team bestaat uit een gevarieerde mix van profielen met verschillende achtergronden, meerder teamleden hebben net als mij een IT-achtergrond, maar er zijn evengoed geografen of (bio) ingenieurs. Die brede waaier aan achtergronden maakt dat we met verschillende inzichten kunnen kijken naar een probleemstelling bij een klant en zo tot een kwalitatieve oplossing kunnen komen.

Iets waar we de laatste jaren hard aan werken is de mogelijkheden om mensen intern op te leiden, zowel starters als ervaren mensen. We hebben ondertussen de Geo Academy, een intern opleidingsplatform waarmee we zowel individuele cursussen als groepsopleidingen aanbieden.

Daarnaast organiseren we als team meermaals per jaar teamdagen. Op zo’n teamdag combineren we inhoudelijke workshops en de mogelijkheid om op een informele manier eens bij te praten met je collega’s.

 

De toekomst van GIS

 

Ik denk dat Geo/GIS/locatie gebaseerde IT-systemen nog wel een weg af te leggen hebben als het gaat ‘cloud native’ zijn. Cloud toepassingen zijn tegenwoordig overal en beginnen nu ook meer en meer de GIS-wereld binnen te dringen, maar je merkt toch dat verschillende softwareproducten daar nog wel een weg af te leggen hebben. Ik denk dat we hier in de komende jaren een inhaalbeweging gaan zien.

Daarnaast is Augment/Mixed/Virtual Reality en alles wat met 3D te maken heeft een absolute gamechanger voor Geo/GIS/locatie toepassingen. Locatie informatie is cruciaal om deze technologieën mainstream te maken in de komende jaren.